Anasayfa
Menü
Yenile

Altın

Bir zamanlar sadece değerli metal olarak kullanylırken, son yyllarda teknik ve bilimsel alanda da yer almaktadır. "Metal haline gelmiş güneş ışığı" olduğu söylenirdi.

Renginden dolayı sıcak ışınları az emdiğinden, güneş etkisiyle yavaş yavaş ısınmaktadır. Sonuç olarak ısı dalgalarının %90'ını yansıttığından uzay teknolojisinde kullanılmaktadır.

Kolayca kaynaklanabilen, iyi bir iletkendir. Bu özelliklerinden dolayı elektronikte önemli bir yeri vardır.

Eskiden altın eşyalar hep gümüş içermekteydi. Sadece M.S. 6. yüzyıldan sonra altınla gümüşün ayrılması mümkün olmuştur. Antik kuyumculukta gümüş %39'luk oranda bulunabilmekteydi.

Doğada sert kaya veya nehir kumu halinde bulunur. Ylkinde kayanyn parçalanması gerektiğinden işlenmesi daha pahalıdır. En iri külçe Avustralya'da bulunmuş olup, ağırlığı tam 87kg. idi. Ender olarak damar halinde bulunur. Kayalarda, 1:70000'lik bir oran normal olup, piyasadaki altın fiyatının yeterince yüksek olması halinde 1:300000'lik bir maden de karlı şekilde işletilebilir. Kum halindeki cevherin işlenmesi daha ucuz olduğundan düşük içerikli kumlar da, kârlı olabilmektedir. Binlerce işçinin çalıştığı madenler de mevcuttur. Genelde tellür ve gümüşle karışık halde bulunur. Gümüşsüz hali çok nadirdir. Deniz suyunun bir tonunda 0,065 gram bulunmakta ve çıkarılması çok pahalı olmaktadır.

Çıkarılmasında dört ayrı işleme metodu mevcuttur: aşındırma, (Malgama) siyanürleme ve klorürleme. Metot ne olursa olsun malzeme kum haline getirildikten sonra işlenir.

Aşındırma esnasında malzeme suyla yıkanmakta, bu yolla hacim kütlesi ufak olan kum temizlenmektedir. Malgama ise altın cıva ile eritilip damıtılır. Cıva 357C'de kaynamaktadır. Siyanürlemede altın, sodyum siyanür veya potasyum ile eritilip, çinko ile çökmesi sağlanır. Son metotta, klorür akımı ile altın suda yüzen taneciklerden ayrıştırılıp daha sonra demir sülfat ile sabitlenir. Altın mihenk taşı ya da Lidya taşı denilen siyah bir taş ile kontrol edilir. Altının türevleri arasındaki mine, cam, porselen ve kaplamaların boyanmasında kullanılır. Altın klorür, sık rastlanmayan, sarımsı renkte silvanit denilen telür-gümüş-altın bileğimidir. Kral suyu, klor suyu, krom suyu ve oksijen içeren siyanür solüsyonlarında erimektedir.

Yüzyıllar boyunca bozulması olanaksız bir metal olarak kabul edilmekteydi. Altınla reaksiyona giren hidro klorik asit ve nitrik asit karyşımı keşfedildiğinde buna "kral suyu" denmiştir. 1700 yılında gerçekleşen bu keşif sayesinde altın arayıcılarının atmak zorunda kaldıkları platin-altın karışımı olan taşlar da kullanılmaya bağlanmıştır.

Altının dokunulmazlığının kalkmasıyla, etkili diğer maddeler türetilmiştir. Günümüzde altını ve tüm platin ailesi fertlerini eriten birçok madde bulunmaktadır. Bu buluşlar altının asaletinden hiçbir şey alıp götürmemiştir. italya'daki altın madenleri: italya'da Monte Rosa sıradağlarında altın, demir disülfürle karışık olarak, grafit ile kuartz katmanlarının arasında bulunmaktadır. Maden halen elle çıkarılmaktadır, çünkü damarların darlışı makine kullanımını imkansız kılmaktadır.

Ton başına 6 ila 8 gram altın çıkarılmaktadır. Çıkarılan maden ezilmekte ve özel değirmenlerde toz haline getirilip sülfür türevleri ile yıkanmaktadır. Sonuç olarak ton başına 200 grama kadar altın içeren sülfürler elde edilmektedir. Gümüş miktarı altının yarısı kadardır. Sudan ayrıştırılan sülfürler oksitlenmekte ve litre bağına 1 ila 1,2 gram sodyum siyanür içeren su eriyikleri ile temas ettirilmektedir. Bu eriyik altının %90'ını eritmekte, çinko talaşları sayesinde değerli metaller ayrılmaktadır. Çinko eridikçe altın ve gümüş ayrılmakta, kurutulup toz halinde piyasaya sürülen bir çamur elde edilmektedir. Bu çamur 200'lüktür. Değerli metalleri işleyen işletmelerde işlenerek altın ve gümüş elde edilmektedir.

Bu tesislerde günde binlerce ton işlenebilmektedir. Artıklar sülfürik asit imalinde kullanılır. Güney Afrika'daki madenlerde uranyum da elde edilmektedir. Bu alt ürünün kârı daha çoktur. Ton başına elde edilen altın miktarı belli bir gramın altına indiğinde, ekonomik açıdan uygun değildir.

Altın içeren Ürünler
Ressam altını, ince altın tozu ve yapışkan malzeme içeren bir maddedir. Kırmızı veya yeşilimsi bir renk elde etmek için az miktarda bakır veya gümüş eklenir. Seramiklerin dekorasyonunda kullanıldığında, altın tozu, %45-90 arası altın+gümüş, bizmut oksit, civa oksit içerir. "Parlak altın" kekik yaşı ile altının bir karışımı olup %l5-%30 arasında altın ihtiva etmektedir.

Altın Varakları
Altının işlenebilme özelliği kullanılarak çekiç ile imal edilir ve levhalar halinde satılır. Değişik gümüş miktarları eklenerek beyaz altın dahil değişik renkler elde etmek mümkündür. Belirgin özelliği altının oranına göre değişik renkte ışık sızdırması olup, 10 ila 80 mikron kalınlığında levhalar elde edilebilmektedir.




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.442,98
    2.454,03
  • ONS
    2.233,69
    2.235,03
  • ALTIN KG / USD
    75.210
    75.440

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,3675
    32,4045
  • EUR / TL
    35,0013
    35,1000

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 70.445
  • BTC / TL
    ₺ 2.282.735
  • BTC / EUR
    € 65.239