Anasayfa
Menü
Yenile

Kuyumculardan o karar için ilk tepkiler

Kuyumculuk sektöründe kredi kartına taksitli satışların yeniden başlaması sektörü hareketlendirdi. Bir çok sektör yetkilisi yapılan düzenlemenin olumlu olduğu görüşünde.

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve kuyumculukta kredi kartlarına getirilen taksit yasağı, perakende satışlarda önemli düşüşlere yol açmıştı.

Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, yaklaşık 9 aylık bir kayıp ve ölü geçen bir düğün sezonunun ardından altın alışverişine taksit imkânı getirilmesinin kuyumcuları sevindirdiğini söyledi.
Günsay, yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartıyla altın alımına 4 taksit yapılabilme imkanı vermesinin, kuyumcuların 1 Şubat'tan bu yana beklediği bir karar olduğunu belirtti.

‘9 AYLIK KAYIP YAŞANDI’
Taksit yasağının getirildiği 1 Şubat'tan bu yana kuyumcuların oldukça zor bir dönem geçirdiğini vurgulayan Günsay, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 9 aylık bir kayıp ve ölü geçen bir düğün sezonunun ardından getirilen taksit uygulaması kuyumcuları sevindirdi. Her gün gelip 'taksit başladı mı?' diyenler vardı. Bu sabah bile 2 bin 500 liralık altın alacak bir müşterimi, 2 aylık taksit yapamadığım için kaçırdım. Alışverişi ikiye bölseydik güne iyi başlayacaktık. Taksit bizim için büyük avantaj. Sesimizi duyan yetkililere teşekkür ediyoruz."
'İNSANLAR ALTIN ALMAKTAN ÇEKİNDİ'

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, yaptığı açıklamada, altın sektörünün uzun süredir sıkıntılı süreç geçirdiğini ancak kredi kartı ile taksitli satışın engellenmesi düzenlemesinin ardından işlerinin daha da kötüleştiğini söyledi. 1 Şubat'tan önce insanların gerek yatırım gerekse hediye amacıyla aldığı altının parasını kredi kartıyla takside bölerek rahatça ödeyebildiğini ifade eden Başman, "Bu düzenlemenin ardından insanlar çok zorda kalmadıkça altın almaktan çekiniyordu. Çünkü en basitinden bir ziynet eşyası almaya kalksalar 500 liradan başlıyor ve tek çekimde böyle bir parayı ödemek istemiyordu" dedi.

'SEKTÖRE HAREKETLİLİK GELİR'
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler “Sektöre büyük darbe vuran kredi kartlı taksit yasağında yapılan düzenlemenin önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının satışları yüzde 45’in de üstünde azalttığını göz önünde bulunduracak olursak, yeni düzenlemenin sektöre hareketlilik kazandırmasını bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki kuyum ve altın, bir israf değil tasarruf yöntemidir. Kuyum ve altının taksitlendirilmesine koyulan engeller, hem tasarruf etmek isteyen kişileri hem de bu sektörün zanaatkarlarını zor durumda bırakmıştı. Baştan beri sektörümüzün bu hassasiyetini dikkate alarak çözüm geliştiren başta hükümet yetkilileri olmak üzere BDDK Başkanı ve diğer kamu kurum temsilcilerine teşekkürü borç biliyoruz.” şeklinde konuştu.

SEKTÖR CANLANIR
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, yaptığı açıklamada, 4 aya kadar taksitlendirme getiren yeni düzenlemenin sektörü canlandıracağını söyledi.
Taksit sınırlaması kararının kaldırılması için daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve BDDK yetkilileriyle görüştüklerini dile getiren Baransel, "Yeni düzenlemeyle getirilen 4 taksit sektöre yeter. Bankalarda taksit süresini 2 ay uzatırsa 6 ay yapar. Taksitli satış sektörü canlandırır" dedi.
"TAKI SEKTÖRÜ RAHATLAYACAK"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Kuyumculuk ve İmitasyon Ürünler Sanayi Meslek Komitesi üyesi Kamil Porsuk, taksit imkanının getirilmesinin sektörü ve takı amaçlı altın alanları rahatlatacağını kaydetti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kuyumculuk Sanayi Meclisi olarak beklentilerinin daha fazla taksit olduğunu aktaran Porsuk, şöyle devam etti:
"Dört taksit kötü değil. Taksit imkanı takı ürünlerinin satışını kolaylaştıracaktır. Taksitli satış tasarruf amaçlı altın alanlardan ziyade takı alanları rahatlatacaktır. Taksitli satışların engellenmesi bu yaz düğün, sünnet yapan aileleri bir hayli zorladı. Bu uygulama alım gücünü artırır" dedi.

‘DAR GELİRLİ İÇİN İYİ HABER’
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, altın alışverişine taksit getirilmesine ilişkin, "Getirilen 4 taksit imkanıyla artık dar gelirli vatandaşımız da aylık 35-40 lira gibi taksitlerle çeyrek altın satın alabilecek ve yakınlarının mutluluğuna ortak olurken, geleneklerini de yerine getirmiş olacak" dedi.
Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünü kaldırmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ağaoğlu, bazı kuyumcuların yüksek farklar koymak suretiyle yakınına hediye altın almak isteyen tüketicilere senetle altın satma yoluna gittiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kabul etmek gerekir ki bugün 900 lira geliri olan asgari ücretli insan dahi yakınına mutlu gününde hiç değilse bir çeyrek altın hediye edip hem kendisi hem de o yakınının mutlu olmasını sağlamak ister. Getirilen 4 taksit imkanıyla artık dar gelirli vatandaşımız da aylık 35-40 lira gibi taksitlerle çeyrek altın satın alabilecek ve yakınlarının mutluluğuna ortak olurken, geleneklerini de yerine getirmiş olacak.”

“YETMEZ AMA EVET”
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, kuyumla ilgili harcamalara dört taksit getirilmesini "yetmez ama evet" diyerek karşıladıklarını belirtti.
Özgenç, yaptığı açıklamada (BDDK’nın, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyumla ilgili harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünü kaldırmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Uygulamanın geri getirilmesine karşın dört taksidi yeterli bulmadıklarını anlatan Özgenç, "Dört taksite 'yetmez ama evet' diyoruz. Kıyafete, eşyaya dokuz taksit uygulanıyor. Kuyumcu da değerli bir eşya satan esnaftır. Bunun dört taksit olması biraz ayrımcılık oluyor. Tabi bu taksit uygulaması hiç yoktan iyidir ancak kuyum sektörü halen tam hakkını almış sayılmaz" diye konuştu.
Kaynak:Hurriyet




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.604,02
    2.619,28
  • ONS
    2.389,76
    2.390,21
  • ALTIN KG / USD
    79.230
    79.470

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,5323
    32,6338
  • EUR / TL
    34,3976
    34,9727

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 64.216
  • BTC / TL
    ₺ 2.095.612
  • BTC / EUR
    € 60.257