Anasayfa
Menü
Yenile

Fed'den piyasaları sallayan karar!

Piyasaların merakla beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısı bugün sona erdi. Kritik karar geldi. Beklendiği gibi faizde bir artış gelmedi. Fed üyeleri 8'e karşı 2 oyla faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın seviyede tutma planına sadık kalma kararı aldı.
İKİ KELİME DEĞİŞMEDİ

Piyasalar bugünkü kararda özellikle "uzun süre" kelimesinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağını yakından takip ediyordu. Fed'in bu ayki toplantısında da yine bu iki kelime kullanıldı. Fed'in faizleri uzun süre daha sıfıra yakın seviyede tutması ABD ekonomisine varlık alımlarının sona ermesinin ardından bu şekilde destek vermesi anlamına geliyor. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser'ın faiz artışı yönünde oy verdiği açıklandı. Fisher, faizlerin planlanandan daha erken artırılması gerektiğine işaret ederken, Plosser'ın Fed'in faizi "uzun süre daha sıfıra yakın seviyede tutma" planına karşı çıktığı ifade edildi.
VARLIK ALIMI GELECEK AY SONA ERECEK

ABD Merkez Bankası, varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 15 milyar dolara indirdi. Bu şekide Fed'in 2009 krizinden sonra ABD ekonomisini canlandırmak adına başlattığı ve piyasalara likidite desteği sağlayan varlık alım programı gelecek ay tamamen sona ermiş olacak. 2
2015'TE FAİZ ARTIŞI YOK

Fed yetkilileri 2015'te faiz artışı olmayacağına, 2016'nınsa bankanın tahminlerine göre faizi artırmak için erken olacağını belirtti. Yetkililer ABD'deki işsizlik oranıyla ilgili tahminlerini de paylaştı. Ülkede işsizliğin 2015'te yüzde 5'in altına inebileceği tahminlerini paylaştı. Fed'in açıklama metninde öne çıkan başlıklar şöyle: -Ekonomi ılımlı iyileşme göstermeye devam ediyor -İstihdam piyasasında şartlar biraz iyileşse de işsizlik oranında değişim sınırlı oldu ve rakamlar daha büyük iyileşmenin gerektiğine işaret ediyor. -Hanehalkı harcamalarında ılımlı bir artış görülüyor -Enflasyon Fed'in Açık Piyasa Komitesi'nin hedeflerinden hala çok uzak seviyede, uzun vadede enflasyon beklentilerinde bir değişiklik yok.

Borsa İstanbul (BIST), güne 512 puanlık düşüşle 78.455 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,65 oranında değer kaybetti.

Bugün BİST’in satıcılı bir açılışla güne başlamasında yükseliş gösteren döviz kurlarının etkisi oldu. Endeksin gün içerisinde açıklanacak veriler, döviz kurları ve yurt dışı piyasalardaki hareketleri takip ederek yönünü belirlemesini bekliyoruz.

Bugün açıklanacak veriler arasında ABD haftalık işsizlik başvuruları, ABD konut başlangıçları ve ABD Eylül Philadelphia FED anketi bulunuyor.

Fed, Sonrası Dolar Hızla Yükseliyor
Abd Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri belirgin bir süre daha sıfıra yakın seviyede tutacağını açıklamasına karşın, artırımlar başladığında ise beklenenden daha hızlı yükseltebileceği işareti vermesi ardından dolar/TL yönünü yukarı çevirdi.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.21 seviyesinde olan ve Fed'in saat 21.00'de açıkladığı kararların ardından 25 Mart'tan bu yana en yüksek olan 2.2299 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, bu Sabah ise 2.2285 seviyesinde güne başladı.

1 Euro ve 1 dolardan oluşan sepet bazında ise TL 2.5447 seviyesinden işlem görüyor.
Kaynak:Mynet




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.457,96
    2.467,65
  • ONS
    2.233,69
    2.235,03
  • ALTIN KG / USD
    75.210
    75.440

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,3673
    32,3853
  • EUR / TL
    34,9300
    34,9964

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 69.879
  • BTC / TL
    ₺ 2.263.052
  • BTC / EUR
    € 64.847