Anasayfa
Menü
Yenile

Dolarda tansiyon yüksek

TL seçim öncesi artan iç siyasi endişelerle özellikle de son iki ayda gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken, bu ayrışma her geçen gün hız kazanıyor. Bu hafta piyasalarda ise 2014 büyüme verileri ve Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Cuma günü 2.60'ın hemen üzerindeki dolar/TL haftaya hafif yükselişle 2.6142/2.6160 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL 2.7283/2.7311, euro/TL 2.8422/2.8452 seviyesinde. TL Cuma günü de TL gelişmekte olan para birimlerinden daha kötü bir performans gösterdi.

Yarın açıklanacak Gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) ihracatın AB'de ve orta doğuda volatil seyretmesi, lokal endişelerin de yarattığı belirsizlikle yatırımların ve tüketimlerin de artmaması nedeniyle 2014 yılının son çeyreğinde büyümenin yüzde 2'de kalması 2014'te ise büyümenin yüzde 2.7 ile revize hükümet hedefinin de altında kalması bekleniyor.

GSYH verilerinin ardından ise Cuma günü açıklanacak enflasyon verileri beklenecek.Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mart'ta medyan bazında yüzde 0.89 artış beklenirken, 2015 sonu TÜFE beklentisi ise TL'deki değer kaybının da etkisiyle bir ay önceki anketteki yüzde 6.30'dan yüzde 6.80'e yükseldi.

AKP'de güç mücadelesi

Gelişmekte olan para birimleri ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının beklentilerden yavaş olacağını açıklamasıyla dolar karşısındaki kayıplarının büyük bölümünü telafi ederken TL iç siyasi gelişmelerle aynı dönemde benzer toparlanmayı yaşayamadı.

Bankacılar ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceği endişelerinin TL'yi baskıladığını belirtiyorlar.

Bir diğer taraftan ise seçim yaklaştıkça parti içinden 10 yılı aşkın iktidar süresi boyunca ilk kez "çatlak ses" olarak adlandırılan ve partililerin birbirini hedef alan açıklamalar gelmesi de piyasalardaki yeni endişeleri beraberinde getiriyor.

Piyasada bu etkilerin belirgin olarak görülmeye başlandığı 28 Ocak'tan bugüne TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 değer kaybederken diğer gelişmekte olan para birimlerinde kayıplar daha sınırlı kaldı ya da değer kazançları görüldü.

Rus para birimi ruble yüzde 18 ile bu dönemde dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olurken yolsuzlukla mücadele enden Brezilya reali ise yüzde 18 değer kaybetti. TL'nin ardından en çok değer kaybeden para birimi olan Güney Afrika randında ise değer kaybı yüzde 2 ile sınırlı kaldı.

Üst düzey bir bankacı Cuma günkü negatif ayrışma için "Ülkede 10 küsur senedir ilk kez siyasi risk fiyatlanıyor" demişti.

Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash ise "TL'deki son zayıflık AKP'de artık kendini gösteren güç mücadelesiyle bağlantılı. Bu güç mücadelesi partinin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi eskiler dahil olmak üzere açıkça belirgin bir bölümünün Erdoğan çevresinde yürütme görevi olan bir cumhurbaşkanlığı kurulması planlarından endişeleniyor gibi görünüyor. Partinin söz konusu eskilerinin arasında Davutoğlu, Gül ve Babacan'ın da dahil olduğunu düşünüyorum" demişti.

Jeopolitik endeşeler ve Fed

Bankacılar TL'deki son günlerdeki değer kaybının bir diğer nedeninin ise jeopolitik endişeler belirtirken, petrol fiyatlarındaki yükselişin ve coğrafi olarak bölgeye yakınlığın Türkiye piyasalarındaki satış baskısının daha çok hissedilmesine neden olduğunu belirttiler.

Bir diğer taraftan ise bankacılar küresel risk iştahındaki bozulmadan dolayı Türkiye gibi dış finansmana bağımlılığı yüksek olan ülkelerin satış baskısını daha çok hissettiklerini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda ise dolar, Fed Başkanı Yellen'in faizlerin büyük olasılıkla bu yıl artırılacağına dikkat çekmesinin ardından, yen ve euro karşısında değer kazandı. Fed Başkanı Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada 18 Mart'ta Fed'in faiz kararı sonrasındaki açıklamalarıyla benzer ifadeler kullanarak faiz artırımlarında "kademeli bir yaklaşım" izlenmesini savundu.

Yellen, "Para politikasının yönü ekonominin koşullarındaki değişim ile birlikte şekillenecek. Para politikasında sıkılaşma hızlanabilir, yavaşlayabilir, durabilir, hatta reel faaliyetler ve enflasyondaki gelişmelere veya beklentilere göre tersine çevrilebilir" dedi.
Kaynak:Mynet




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.592,20
    2.602,92
  • ONS
    2.380,60
    2.380,90
  • ALTIN KG / USD
    78.930
    79.170

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,5030
    32,5476
  • EUR / TL
    34,6617
    34,8209

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 63.360
  • BTC / TL
    ₺ 2.062.216
  • BTC / EUR
    € 59.515