Anasayfa
Menü
Yenile

Altın 6 haftanın zirvesine çıktı

Altın, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) varlıkların yılın en büyük azalışını gösterdiği bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini küresel ekonomi ve para politikalarının görünümüne çevirmeleri ile birlikte, altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselişle ons başına 1,250.35 dolara kadar çıkarak 10 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Singapur saati ile 14:24'te 1,249.39 dolara geldi. Metal, Asya hisse senetlerindeki düşüş ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin kayıplarını genişletmesi sonrası, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Altın geçen hafta, küresel yavaşlamanın Fed'in faiz artırımına gitmesini geciktirebileceği spekülasyonu sonucu doların dört yılın en yüksek seviyesinden düşmesi ile birlikte değer kazandı ve böylece Temmuz ayından bu yana ilk kez iki hafta üst üste yükselmiş oldu. Fed'in politika yapıcılarının gelecek haftaki toplantıda, varlık alım programını sıfırlayarak tahvil alımlarını durdurması bekleniyor. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları geçen hafta son beş haftanın ilk yükselişini gerçekleştirirken, dün yüzde 1.2 gerileyerek Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Çin'in halka açık en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun analisti Zhu Runyu, "Piyasa Fed'in ne zaman faiz yükselteceğinden emin değilken, parasal genişlemenin (QE), ekonomik verilerin iyileşme göstermeye devam etmesi ile birlikte, Ekim sonunda sona erdirilmesini bekliyoruz," dedi ve "Aynı zamanda, Avrupa, para politikasını gevşetmeye yönelik adım attı. Bu euroyu dolar karşısında gevşetecek ve altının uzun vadeli aşağı trendinin genişlemesine neden olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli işlem traderları, ABD'de faizin Ekim 2015'e kadar artırılma olasılığını yüzde 46 olarak görüyor. Bu oran geçen hafta yüzde 51 seviyesindeydi. Fed politika yapıcıları 28-29 Ekim'de bir araya gelecek ve bu toplantıda varlık alım programının sonlandırılması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ise dün varlık alım programını başlattı. ABD'de bugün açıklanacak olan Eylül ayı ikinci el konut satışları verisinin sıçrama yapması bekleniyor.

Fed'in Görüşleri

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,250.70 dolar ile 11 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini ikinci güne taşıdı.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher dünkü açıklamasında, faizler konusundaki "şahince" tutumunu sürdürürken, ancak "makul olmak" istediğini kaydederken, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, 17 Ekim'deki konuşmasında, Fed'in ay sonundaki toplantısı yaklaşırken, finans piyasalarındaki kargaşaya aşırı tepki vermemesi gerektiğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, geçen hafta, Fed'in enflasyon bekleyişlerindeki düşüşü durdurmak için varlık alımlarını sonlandırmayı ertelemeyi düşünmesi gerektiğini ifade eetti.

Spot gümüş, dün yüzde 1 yükseldikten sonra, yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 17.4912 dolara çıktı. Spot platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,270.93 dolara çıktı ve iki günlük kazancını daha da genişletti. Palaldyum, iki günlük çıkışının ardından yüzde 0.1 daha yükselerek ons başına 764.16 dolara geldi.
Kaynak:Bloomberght




Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.597,87
    2.606,58
  • ONS
    2.385,36
    2.385,68
  • ALTIN KG / USD
    79.080
    79.320

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,5121
    32,5301
  • EUR / TL
    34,6653
    34,8140

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 63.432
  • BTC / TL
    ₺ 2.063.449
  • BTC / EUR
    € 59.572