Anasayfa
Menü
Yenile

İtalya Referandumu ve Altın Fiyatları

Son günlerde küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ile sarı metal, haftanın ilk işlem gününe kayıp ile başladı. İtalya’da yapılan ve küresel ekonominin sonucunu merakla beklediği İtalya referandumundan ‘hayır’ sonucunun çıkması sonrasında güvenli liman alımlarından vazgeçen yatırımcılar, rotalarını ABD dolarına çevirirken; bu durum ABD doların güçlenmesine ve altının kayıp yaşamasına neden oldu.

Altın piyasası, İtalya referandumu sonrasında güçlenen ABD dolarının etkisi ile geriledi. İtalya'da yapılan ve sonucu uzun zamandır beklenen referandumda, seçmenlerin anayasa reformuna "hayır" demesinin ardından sular durulmadı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklaması ile birlikte hareketli saatler yaşayan ekonomi piyasalarında kaybeden altın oldu. İstifa kararı açıklamasının ardından yatırımcıların güvenli liman alımlarını sarı metal yerine ABD dolarına yöneltmesi sonucunda, sarı metal kayıp çizgisine girdi.

Altın piyasasında son duruma baktığımızda; spot altının ons fiyatının %0.5 oranında düşerek ons başına 1,171.70 dolardan işlem görmesinin ardından, spot altının ons fiyatı Singapur yerel saati ile saat 10:08'de 1,171.99 dolardan işlem gördü.
Sarı metal, 2016 yılının genelinde sert dalgalanmalar yaşadı. Küresel anlamda ekonomi piyasalarında görülen belirsizlikler ve siyasi gelişmelerin de etkisi ile dalgalı bir seyir izleyen altın, önce İngiltere'de Haziran ayında yapılan referandumdan çıkan şok karar ile AB'den ayrılmasının ardından sıçrama yaptı. Ardından tüm dünyanın merakla beklediği ABD seçimlerinde, Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde ABD Başkanı seçilmesi ile birlikte sert bir düşüş gösterdi.
Singapur IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan’ın piyasalarda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında, İtalya referandumu sonuçlarının ardından altın piyasasında yaşanan kayıpların buzdağının sadece görünen yüzü olduğuna dikkat çekmesi önemliydi.

İtalya'daki referandumdan çıkan ‘hayır’ sonucunun piyasaya ilk yansıması; güvenli liman niteliğindeki varlıklara bir miktar alım şeklinde gerçekleşti. Ancak küresel piyasalar üzerinde sürekli baskı oluşturan FED’İn faiz arttıracağına ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altın, cazibesini yine kaybetti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) son duruma baktığımızda da; bu fonlardaki altın varlıklarının Cuma günü itibariyle 16 gün üst üste düşüş yaşadığını görüyoruz.





Diğer içeriklere ulaşmak için tıklayınız.

Altın Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • ALTIN / TL
    2.604,02
    2.619,28
  • ONS
    2.389,76
    2.390,21
  • ALTIN KG / USD
    79.230
    79.470

Döviz Fiyatları

  •  
     
    Alış
    Satış
  • USD / TL
    32,5323
    32,6338
  • EUR / TL
    34,3976
    34,9727

Bitcoin Fiyatları

  •  
     
    Satış
  • BTC / USD
    $ 63.651
  • BTC / TL
    ₺ 2.077.174
  • BTC / EUR
    € 59.727